Hurdy- Gurdy

Hurdy- Gurdy
Hurdy- Gurdy
Hurdy- Gurdy
Hurdy- Gurdy
Hurdy- Gurdy

 

De hurdy-gurdy is een snaarinstrument dat een geluid produceert dat lijkt op het geluid van een zakpijp. Met de hand draai je aan een wiel die tegen de snaren aan wrijft, vergelijkbaar met  de werking van een boog op een viool.

De geschiedenis van dit instrument begint in de 15de eeuw. Één van de eerste vormen van de hurdy-gurdy was het organistrum (een draagbare orgel) in het middeleeuws Europa.

Na enkele veranderingen werd dit een veelgebruikt muziekinstrument bij reizende muzikanten in Engeland. De hurdy-gurdy ging door zijn Renaissance periode in de 17de en 18de eeuw als een edel en klassiek instrument voor het vermaak van de rijken en edelen.

De instrumenten werden door ambachtslieden rijk versiert met inlegsel (marqueterie) en houtsnijwerk. Toen werd ook het mechanische deel van de hurdy-gurdy in mooie gitaar of luit body's geplaatst. 
Sommigen noemen de hurdy-gurdy muziek de "Rock'n'Roll van de Middeleeuwen", dit vonden wij heel gaaf. Naar aanleiding hiervan, hebben wij besloten de UGears versie van een hurdy-gurdy te maken. 


Terug naar overzicht